Inchirieri masini automate

    De ce automata si nu manuala? Deoarece pentru o vacanta o astfel de masina este de preferat avand in vedere usurinta cu care se poate conduce. In ultimii ani cutiile de viteze automate au evoluat foarte mult astfel ca o astfel de cutie nu consuma mai mult decat una manuala traditionala. Pentru femei, o masina de dimensiuni mici cu o astfel de transmisie este autoturism ideal de inchiriat, indiferent de traseul care se va parcurge cu acea masina.

 

     In Romania exista un numar considerabil de firme ce ofera servicii de inchirieri masini automate asadar cu siguranta o sa gasiti ceea ce cautati. O astfel de masina este de preferat sa fie aleasa si de aceea dintre dumneavoastra care sunteti incepatori si inca nu va descurcati prea bine cu schimbatul vitezelor. Inchirierea unei astfel de masini pentru perioada concediului va ofera libertatea de miscare de care aveti nevoie, fapt ce va duce la sporirea confortului dumneavoastra.

 

     Un alt motiv pentru care merita sa contactati o firma de inchirieri masini automate este nivelul sporit de flexibilitate de  care o sa aveti parte, dat fiind faptul ca o sa puteti calatori de la un punct turistic la altul, astfel ca o sa va puteti face propriul program, fara sa fie nevoie ca sa depindeti de mijloacele de transport in comun sau fara sa depindenti de un grup de turisti.

 

     In ceea ce priveste alegerea masini, va recomandam sa evitati pe cele foarte scumpe deoarce o sa platiti niste bani in plus degeaba, fara a beneficia de un real avantaj. Ca o regula generala, cu cat masina este mai mica cu atat pretul este mai redus, insa nu este intotdeauna adevarata aceasta regula. Consumul de combustibil nu depinde doar de dimensiunea masinii, ci si de cati oameni sunt in masina si de cantitatea de bagaje transportata. O masina cu cutie automata consuma mai mult decat una dotata cu transmisie manuala daca este condusa de catre o persoana ce nu a mai folosit o cutie automata inainte.

 

     Daca nu sunteti siguri ce fel de transmisie doriti, iata cateva din cele mai importante avantaje si dezavantaje oferite.

 

Avantaje:

 

a)      Confortul ridicat al soferului;

 

b)      Usurinta in folosire;

 

c)       Ajuta la urcarea in rampa;

 

d)      Se elimina riscul opririi motorului;

 

     Dezavantaje:

 

a)      Consumul de combustibil mai mare daca nu se foloseste corespunzator;

 

b)      Intretinerea mai scumpa (nu este cazul cand vorbim despre o masina inchiriata);

 

c)       Greutatea mai mare a masinii.

 

     In legatura cu primul dezavantaj, nu intotdeauna o cutie automata consuma mai mult decat una manuala. Multi soferi folosesc in mod gresit aceste cutii, preferand sa accelereze pana cand se schimba in mod automat treapta de viteza. Ceea ce multi soferi nu stiu este ca daca se accelereaza si apoi se ridica piciorul de pe acceleratie inainte ca sa se ajunga la turatia la care schimbarea se face in mod automat, atunci masina va schimba treapta de viteza la o turatie mai mica, astfel consumul de carburant va fi mai mic, foarte apropiat de cel obtinut cu o cutie manuala.

 

     Exista tot felul de automobile din care va puteti alege la aceste firme de inchirieri masini automate astfel ca mai mult ca sigur o sa gasiti autoturismul care sa intruneasca toate conditiile dumneavoastra. Referitor la afirmatia conform careia o masina dotata cu transmisie automata nu poate efectua o depasire la fel ca una cu cutie manuala, aceasta afirmatie este gresita. Spunem asta deoarece si cutiile automate din primele generatii erau dotate cu functia kick-down care trecea cutia intr-o treapta inferioara imediat ce soferul calca acceleratia foarte mult, astfel conferind masinii puterea necesara pentru a efectua depasira.

 

     Cine spune ca o masina cu transmisie automata nu este buna pentru drumuri intinse se insala deoarece masinile moderne dispun de o treapta de drum intins care confera un consum de combustibil mai mic, nexistand pratic nicio diferenta la tinuta de mers, turatie sau consum.

 

     Daca planuiesti o vacanta intr-un oras foarte aglomerat unde traficul este bara la bara, va puteti imagina cat de bine ar fi sa aveti o masina dotata cu transmisie automata. Daca aveti multe drumuri de facut in Bucuresti de exemplu, puteti apela cu incredere la firmele ce ofera servicii de inchirieri masini automate unde oferta este destul de variata.

 

     Nu trebuie luate in considerare afirmatii precum ca masinile doate cu transmisii automate se strica mai usor deoarece lucrurile nu stau deloc asa. Cand vorbim despre inchirieri masini automate, discutam despre autoturisme destul de noi (maxim 3-4 ani) care au fost intretinute de catre firmele care le detin, astfel ca riscul ca un asemenea autoturism sa te lase cand iti este lumea mai draga este destul de scazut. In cazul in care masina sufera unele avarii de ordin tehnic, firma de la care s-a facut inchirierea autoturismului o sa va trimita o masina de schimb, fara ca dumneavoastra sa platiti in plus.

 

     Lasam la o parte alegerea facuta in privinta cutiei de viteze si discutam despre conditiile generale impuse de firmele de profil. Prima ar fi durata minimala a inchirierii care poate varia de la doar cateva ore pana la o zi. O alta ar fi data de rezervare care poate fi de la cateva ore inainte sa se preia masina pana la chiar cateva luni in avans. Sa nu uitam si zona geografica acoperita, adica posibilitatea clientului de a calatori cu masina intr-o alta tara decat tara din care a fost facuta inchirierea masinii.

 

     Cand vorbim despre masini, trebuie sa luam in considerare asigurarea. Pe langa RCA-ul obligatoriu, clientul care apeleaza la o firma de inchirieri masini automate poate plati in plus pentru o polita de asigurare de tip CASCO care il protejeaza in cazul in care are loc un accident rutier. La unele firme de profil o astfel de asigurare este inclusa in pret.

 

     Incheiem prin a va spune ca mai trebuie sa luati in calcul si eventualele costuri suplimentare, cum ar fi taxa in cazul in care rezervarea se face la aeroport sau alte taxe locale care vi se pot impune. O alta limita nu foarte des intalnita este limita de km, asadar daca planuiti sa parcurgeti drumuri lungi este de preferat sa alegeti un plan tarifar ce nu implica o limita de kilometrii. Tot ce depaseste acea limita se taxeaza suplimentar asadar mare atentie la momentul semnarii contractului.

Comments

No Comments for this article